Etichete

joi, 13 martie 2014

Sarmale pas cu pas pentru incepatori !




Buna tuturor !

De cand sunt mica stiu ca sarmalele erau cele mai des intalnite in meniurile
romanesti si in fiecare coltisor al tari, chiar daca ma aflu in afara tari acuma, vad ca traditia se pastreaza si aici in casele romanilor si nu numai .... am observat ca si spaniolilor le place aceasta reteta foarte gustoasa ...
Da , sunt foarte interesati sa afle reteta asta si unii din ei chiar gatesc sarmalutele noastre.

Sunt sigura ca multi dintre voi nu ati reusit deocamdata sa le gatiti,pentru cei care doriti sa preparati aceasta traditionala reteta romaneasca ,am sa va las mai jos reteta pe care eu o gatesc atunci cand avem pofta de sarmalute.

Reteta mea este personalizata dupa gusturile si placerile mele sa zic asa,cam de vreo 4 ani tot reteta asta , de ex prefer varza cruda in locul celei murate, in compozitie adaug mai multi morcovi sau nu lipseste dafinul.
Fiecare cu gusturile lui,daca doriti sa incercati si alta reteta sau e prima data  cand le gatiti va recomand cu incredere aceasta reteta.





INGREDIENTE :    600- 800 gr de carne (porc+ vita)
       2 verze potrivite
                               3 morcovi potriviti                    
 o ceapa mare
      un pahar cu orez
                    o cutie de pasta de tomate
                                                                  ulei,otet ,sare,piper,vegeta,cibru maruntit si cimbru radacina uscata,marar,foi de dafin. 


 
Prepararea verzelor :
1. Scobim cotorul verzei cu un cutit...aveti grija!!! 
2.Pregatim apa in care am adaugat o lingura de ulei,una sare,si una de otet si vreo 3 foi de dafin.
3.Dupa ce incepe sa fiarba apa introducem pe rand verzele fara cotor.
4.Dupa cateva minute incep sa se desprinda primele frunze pe care le vom scoatem pe rand dupa ce sau inmuiat putin,iar apoi restul verzei.
5.Vom proceda la fel si cu urmatoarea varza,vedeti poza.
 
 
 
 





COMPOZITIA SARMALELOR :
1.Orezul se pune la imuiat circa 10 min in apa calduta, dupa ce l-am spalat.
2.Taiam ceapa marunt si o punem la calit cu 2 foi de dafin.
3.Razalim morcovi.
4.Dupa ce s-a cristalizat ceapa putin, punem si morcovi.
5.Dupa ce sau cristalizat putin si morcovi,vom pune orezul scurs de apa iar apoi pasta de tomate.
6.Mai lasam 5 minute compozitia pe foc , in care amestecam, apoi daca nu e destul de cremoasa putem adauga putin apa de la varza si oprim focul si lasam putin sa se raceasca iar apoi o amestecam cu carnea si ingredientele dupa gust,putin piper macinat,putin cimbru,o lingura de vegeta,marar.

 
 
 
 
 
IMPACHETAREA SARMALELOR . 
Dupa cum vedeti si in imaginea de mai jos primul lucru este taierea cotorului,pentru a putea rula frunza si impacheta.Pentru fiecare frunza punem circa o lingura de compozitie.
 
 
 
PREGATIREA OALEI SI ASEZAREA SARMALELOR.
Dupa cum se vede si in poza eu am folosit o oala speciala pentru sarmale, pe fundul oalei vom pune varza ramasa taiata marunt( sa nu se prinda sarmalele) iar apoi cimbru si marar uscat.
Vom aseza in straturi sarmalele cu grija apoi le vom acoperi cu varza taiata marunt.
Umplem cu apa in care au fiert verzele pana se acopera, nu mult iar apoi ca si greutate vom pune o farfurie, punem capacul si lasam sa fiarba la foc mare pana incep sa de-a in clocot apa iar ( 10 min) iar apoi pe foc mic le vom lasa sa fiarba aproximativ 2 ore , dupa se probeaza si se servesc cu smantana sau iaurt. POFTA BUNA!!!