Denumire populară: șofran indian.
Descriere : plantă erbacee de 60 – 90 cm înălțime cu frunze lungi lanceolate de culoare verde deschis. Florile alb gălbui apar pe o tijă cu aspect de spic. În vârful spicului bractele de culoare albă sau alb roz dau impresia unei flori mari cu multe petale. Nu produc semințe viabile.
Durata de viață: plantă perenă.
Origine: Sudul Asiei
Temperatură: are nevoie de temperaturi între 20 °C si 30 °C .
Înmulțire: având în vedere că planta nu produce semințe viabile, se înmulțește prin replantarea rizomilor.
Beneficii: rizomii sunt recoltați, fierți câteva ore, uscați în cuptoare și apoi măcinați într-o pudră galben-portocalie. Praful de curcuma se utilizează ca ingredient de bază în bucătăria asiatică, ca și condiment (ingredient esențial al preparatelor de curry) sau colorant alimentar. În medicina Ayurvedică este folosit ca antiseptic, antibacterian și antiinflamator. Cercetări actuale sugerează posible efecte pozitive în lupta împotriva cancerului, a bolii Alzheimer și a bolilor de ficat.
Descriere : plantă erbacee de 60 – 90 cm înălțime cu frunze lungi lanceolate de culoare verde deschis. Florile alb gălbui apar pe o tijă cu aspect de spic. În vârful spicului bractele de culoare albă sau alb roz dau impresia unei flori mari cu multe petale. Nu produc semințe viabile.
Durata de viață: plantă perenă.
Origine: Sudul Asiei
Temperatură: are nevoie de temperaturi între 20 °C si 30 °C .
Înmulțire: având în vedere că planta nu produce semințe viabile, se înmulțește prin replantarea rizomilor.
Beneficii: rizomii sunt recoltați, fierți câteva ore, uscați în cuptoare și apoi măcinați într-o pudră galben-portocalie. Praful de curcuma se utilizează ca ingredient de bază în bucătăria asiatică, ca și condiment (ingredient esențial al preparatelor de curry) sau colorant alimentar. În medicina Ayurvedică este folosit ca antiseptic, antibacterian și antiinflamator. Cercetări actuale sugerează posible efecte pozitive în lupta împotriva cancerului, a bolii Alzheimer și a bolilor de ficat.
-
Midii în stil asiatic
Există un mit culinar să nu mănânci midiile care nu s-au deschis după ce au fost preparate termic. De fapt, acelea sunt cele mai proaspete și le poți consuma, dacă ai răbdare să le... [toata reteta]- Timp de gatire 30 minute
- Reteta testata
-
Supă de dovlecei și roșii
O supă caldă bogată în legume este un excelent pansament gastric. [toata reteta]- Timp de gatire 45 minute
- Reteta testata
-
Curcan cu chapatti de casă
Chapatti este un fel de pâine indiană care seamănă cu lipiile arăbeşti. Savurează-le şi tu cu resturi de friptură, sos şi salată. [toata reteta]- Timp de gatire 50 minute
- Reteta testata
-
Curry de pui, cocos şi tamarind
Poţi folosi tamarind deshidradat în loc de pastă de tamarind (se găsesc la Ki Life şi la Băcănia Veche). Se pun 175g de tamarind în destulă apă cât să îl acopere şi se lasă aşa... [toata reteta]- Timp de gatire 1 ora 20 minute
- Reteta testata
-
OREZ CU PUI SI CONDIMENTE
OREZ CU PUI SI CONDIMENTE ( ADVIYE POLO BA MORGH ) Aceasta reteta, este o combinatie intre 2 feluri de mancare, reinventata de mine cu putine modificari genetice... [toata reteta]- Timp de gatire 1 ora
- Reteta propusa
-
Orez cu creveţi, chorizo şi aromă de lămâie
Sănătoasă, dar consistentă, această mâncare este perfectă pentru un prânz sau o cină uşoară. În plus, se găteşte toată într-o singură tigaie – este atât de... [toata reteta]- Timp de gatire 40 minute
- Reteta testata
-
Salată de miel gătit în cuptor de lut (tandoor)
Pentru Paşte sau orice ocazie specială, găteşte ca un profesionist o reţeţă semnată Gordon Ramsay [toata reteta]- Timp de gatire 40 minute
- Reteta testata
- Timp de gatire 40 minute
-
Pui Tandoori
Dacă îţi place ca mâncărurile de curry să aibă un gust picant, adaugă o linguriţă de pudră de chili la puiul pus la marinat, împreună cu boia. Cu cât carnea este marinată un... [toata reteta]- Timp de gatire 45 minute
- Reteta testata
- Timp de gatire 45 minute
-
Curry de conopidă cu cartofi
Asigură 3/5 din necesarul zilnic; conţinut scăzut de grăsimi [toata reteta]- Timp de gatire 1 ora
- Reteta testata
-
Bobotie de viţel
„Bobotie" este un fel de mâncare sud-african, în care carnea tocată şi condimentată este băgată la cuptor cu un topping pe bază de ou. [toata reteta]- Timp de gatire 1 ora
- Reteta testata
-
Curry de vită şi sos de iaurt
Foarte sănătos; Este o sursă bună de de fier; asigură 2/5 din necesarul zilnic; conţinut scăzut de grăsimi [toata reteta]- Timp de gatire 45 minute
- Reteta testata
-
Chutney de ananas
Odată pus în borcane sterilizate, acest chutney va rezista până la 1 an. Chutney are gust mai bun dacă este preparat cu câteva luni înainte de a fi mâncat, aşa că este un... [toata reteta]- Timp de gatire 1 ora 25 minute
- Reteta testata
-
Tocanita persana cu vinete prajite - Khoreste Bademjan
Am descoperit cat de bune sunt feliile de vinete prajite. Le-am combinat cu mult succes cu limeuri uscate si curcuma. [toata reteta]- Timp de gatire 2 ore
- Reteta propusa
-
Mâncare de linte dulce-acrişoară cu vinete la grătar
Lintea este o sursă importantă de proteine şi un înlocuitor bun pentru carne în mâncarurile de post. Foloseşte-o în supe, piureuri, salate sau tot felul de mâncărici alături de... [toata reteta]- Timp de gatire 35 minute
- Reteta testata
-
Curry de crevete şi cocos
Sosul se poate congela dacă doriţi să câştigaţi timp. Se poate încălzi odată cu crevetele congelat, când este consumat. [toata reteta]- Timp de gatire 35 minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu