Etichete

vineri, 21 martie 2014

TOP CELE MAI BUNE 10 DESERTURI ALE LUMII !!!!


Prajituri, painici dulci, placinte, budinci, creme, inghetata – fiecare din noi are un desert preferat care sa insoteasca o masa perfecta.



10. Sopapillas (SUA)

Cuvantul “Sopapilla” vine din spaniola (sopaipa) insemnand “aluat dulce prajit”. Se pare ca prima oara au aparut in New Mexico acum 200 de ani. Sopapilla poate fi mancata simpla, dar gustul este mult mai intens atunci cand sunt stropite sau umplute cu miere. De asemenea, uneori sunt presarate cu scortisoara.


9. Churros (Spania)

Desi provin din Spania, au ajuns sa fie cunoscute in toata lumea, fiind comercializate inclusiv in cinematografele din Coreea. Churros sunt bucati de aluat modelate in forma de bat. Aluatul este compus din faina si alte ingrediente specifice, exteriorul lor fiind crocant, iar interiorul moale. Se potrivesc de minune cu anotimpul friguros, avand in compozitie si scortisoara. La exterior sunt presarate cu scortisoara si zahar.



8. Tiramisu (Italia)

Cunoscut sub pseudonimul «Tuscan Trifle» (Jucarie toscana), tiramis-ul este originar din Siena, o provincie nordica a Toscanei. Este un desert racoritor si usor, asemanator cu budinca de tapioca. Reteta contine oua, branza mascarpone, piscoturi, smantana, lichior (brandy, marsala, rom), cafea, zahar si cacao pentru ornat. Se spune ca acesta era desertul preferat al curtezanelor care aveau nevoie de un «energizant» pentru a face fata numerosilor amanti (traducerea cuvantului «tiramisu» insemnand «ridica-ma»).


7. Prajiturelele cu migdale (China)

Desi originare din China, acum se gasesc in toata lumea, dar in special in restaurantele chinezesti. Se servesc in combinatie cu lapte dupa o masa copioasa chinezeasca.


6. Salata de fructe (Africa)

Ce poate fi mai sanatos decat o salata de fructe? Si ce poate fi mai gustos decat un desert sanatos? In Africa nu exista un anumit tip de salata de fructe sau o combinatie de fructe specifica, insa toate contin bucati de pepene.

5. Castle Pudding (Anglia)

Anglia nu este renumita pentru mancare, insa exista unele deserturi englezesti care merita incercate. Unul dintre acestea este budinca in forma de castel care este servita mereu calda, cu sos si jeleu de capsuni. Din cauza ca reteta de budinca este in general simpla si rareori contine aroma de vanilie sau lamaie, tot secretul consta in toppingul de capsuni.
Reteta de budinca se deosebeste de restul prin faptul ca este gatita in bain-marie si contine in plus faina (pe langa oua, lapte si zabar). De cele mai multe ori este preparata intr-un vas special numit «dariole mold», un vas cilindric de metal.
 4. Pavlova (Australia si Noua Zeelanda)

Desi nu este un desert foarte complicat, nu il vei gasi niciodata la orice colt de strada, ci numai in meniurile restaurantelor de prestigiu.
Se pare ca numele provine de la rusoaica Anna Matveyevna Pavlova, balerina despre care se spunea ca «nu danseaza, ci zboara ca si cand ar avea aripi».
Desertul este de fapt o bezea cu putine calorii, continand albus de ou si zahar. Partea superioara a bezelei este mereu crocanta. Poate fi servita cu topping de frisca si fructe.


3. Baclavaua (Turcia)

Baclavaua a devenit un desert cunoscut in jurul anului 1600 fiind apanajul clasei bogate. Atunci exista chiar o traditie ca in fiecare zi de 15 a Ramadanului, in cadrul unei sarbatoari numita Baklava Alayi, sultanul permitea supusilor sai sa guste acest deliciu imperial. Pana in jurul anului 1923, Palatul Sultanului a fost considerat cea mai renumita academie culinara a Imperiului Otoman.
Acest desert are influente multiple: grecii au perfectionat tehnica crearii aluatului, armenii au integrat scortisoara si cuisoarele in compozitie, iar arabii au adaugat apa de trandafiri si cardamomul. Ingredientele principale sunt foile subtiri de aluat si mierea.
Pe vremuri, era unul dintre preparatele principale ale bucatariei palatului Topkapi. Motivele principale pentru care era consumat de sultanii turci erau proprietatile afrodiziace ale ingredientelor: fisticul, mierea, scortisoara, cardamomul si cuisoarele.
Astazi in Franta exista desertul numit "Baklava Francaise" care a fost inventat de Monsieur Guillaume. Acesta era bucatarul sef al Mariei Antoinette care o perioada a fost in exil in Imperiul Otoman. Acolo a invatat sa prepare baclava, insa a inventat tehnica "domului" prin taierea si impaturirea patratelor de baclava sub forma unui dom.


2. Chestnut Kintons sau Cream Candy (Japonia)

Principalul ingredient il reprezinta castanele, in combinatie cu cartofi dulci, zahar, sos mirin si otet. Castanele provin dintr-o specie de castan (kuri) care creste doar in Japonia si Coreea de Sud. Acesta este unul dintre deserturile care se gasesc pe masa de Anul Nou (osechi) in Japonia, culoarea sa aurie simbolizand prosperitatea.


1. Gulaab Jamun (India)

Acest desert foloseste ulei de porumb, lapte si uneori stafide sau fistic. Aluatul este impartit in bilute mici si, prin prajire, isi maresc dimensiunile exact ca gogosile obisnuite. Seamana foarte mult cu gogosile, doar ca in loc sa fie presarate cu zahar pudra, sunt imbibate in sirop dulce. Acest sirop este diferit in functie de zona in care a fost preparat. Uneori siropul are in compozitie apa de trandafiri, alteori sofran sau suc de citrice. Pentru o preparare «ca la carte», Gulaab Jamun se lasa peste noapte sa absoarba cat mai mult sirop. Poate fi servit cald sau rece.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu